Skip to main content

Mäkihypyn ja yhdistetyn harjoittelu

Harjoittelu talvella

Meijerin mäki

Meijerinmäellä on kolme erikokoista hyppyrimäkeä: Aloittelijoille tarkoitettu K5 eli Tösä,jossa päästään alkuun ensimmäisillä kerroilla turvallisesti. K10 mäki jossa voi hypätä n. 10 m:n pituisen hypyn ja K24 eli Meijerinmäki, jossa voi hypätä n. 24-25 m turvallisesti.

Mäkihyppääjä aloittaa hyppyuransa iästä riippumatta aina hyppäämäällä Tösästä. Tösästä hyppäämäällä opetellaan turvallisen hyppäämisen perusasiat: tasapainoinen ylämäen asento, hyppyrin keulalta ponnistaminen ja ajoitus, ilmalento, alastulo ja loppuliuku. Kun nämä perusasiat ovat kunnossa voidaan ohjaajan ja vanhempien luvalla siirtyä seuraavaan suurempaan mäkeen eli K10:än.

Suuremmasta mäestä hypättäessä nähdään paremmin miten asiat on omaksuttu ja mahdolliset virheet tekniikassa paljastuvat paremmin. Sen takia suuremmassa mäessä käydään hyppäämässä heti kun se on turvallista. Vaikka suuremmassa mäesä käydään, varsinainen harjoittelu tehdään sen kokoisessa mäessä, missä urheilija ko. kauden aikana kilpailee, jotta kilpailusuorituksen aikana pystyy tekemään tasonsa mukaisen suorituksen.

Taivalkoski

Hyppyrimäet ovat kooltaan ja profiileiltaan erilaisia. Kyhittyäkseen hyppääjä tarvitsee hyppykokemusta erilaisista hyppyrimäistä jo nuorena. KEV:n mäkihyppääjät hyödyntävät Taivalkosken erinomaisia hyppyrimäkiä talviharjoittelussa viikoittain. Kokeneemmat hyppääjät käyvät Taivalkoskella viikottain, mäkikoululaisille pyritään järjestämään harjoituksia viikonloppuisin. Näistä harjoituksista sovitaan Meijerinmäen harjoituksissa ja kyytejä Taivalkoskelle pyritään yhdistämään mahdollisuuksien mukaan.

Ruka

Rukan K64 on uuden profiilin ansiosta tullut yhdeksi Suomen vaativimmista mäistä hypättäväksi ja on siten oiva harjoittelupaikka jo pitempään hyppääville urheilijoille. Taitojen kehittyessä siirrytään suureen mäkeen HS142.

Hiihto

Yhdistetyn hiihtoa ja alkeita voi harjoitella hiihtojaoston murtsikkakerhossa.

Harjoittelu kesällä

Kehittyäkseen hyppääjänä urheilijan tulisi harjoitella ympäri vuoden. Hyppytekniikan kehittämiseksi tarvitaan lukuisa määrä toistoja. Kesäaikainen hyppyharjoittelu on mahdollista ns. muovimäissä. Kuusamossa muovimäellä hyppääminen on mahdollista tällä hetkellä vain Rukalla. Rukalla on muovimäet K64 ja suurmäki K120, jota myös eri maiden maajoukkueet käyttävät kesäharjoittelussaan.

Mäkijaoston tavoitteena on saada Meijerin hyppyrimäet muovitettua ja ylämäkiin teräsladut.

Kesällä hyviä harjoittelupaikkoja ovat Rovaniemi ja Kajaani-Vuokatti yhdistelmä. Rovaniemeltä löytyvät miltei kaikki mäet samasta paikasta. Kajaanissa on hyvä pieni mäki aloittelijoille. Vuokatissa on erikokoisia hyppyrimäkiä kokeneille kesähyppääjille. Seura pyrkii järjestämään omia leirejä ko. harjoituspaikoissa myös pienemmille hyppääjille. Kokeneemmat hyppääjät käyvät harjoittelemassa oman valmennusohjelmansa mukaan.